8 C
Stockholm
söndag, oktober 17, 2021

”Hon är min själsfrände”: Min barndoms bästa vän är fortfarande min bästa vän | Liv och stil

TUNNELBANASkolmobbaren kom i ett osannolikt paket. Hon var en buskhårig fickraket med glasögon och en portfölj som gjorde mitt liv eländigt under en betydande del av år 8 när jag var 12 år. Jag träffade henne den första dagen på vår stora, bullriga grundskola. Med alla mina befintliga vänner tilldelade olika former var jag i hög beredskap för att någon skulle kunna länka mig ASAP. Med sitt illvilliga utseende verkade hon som den idealiska kandidaten och jag närmade mig henne med det ganska arroganta antagandet att hon skulle ta tillfället i akt för min vänskap.

Det tog inte lång tid innan jag insåg att jag hade felbedömt situationen. Hans ödmjuka fysiska personlighet förnekade en allvarlig upprorisk strimma och jag kämpade för att hålla jämna steg från början. När hon utmanade mig att följa med henne i ”djungeln” – ett skogsområde på skolområdet utanför elevernas räckhåll, gick jag skakigt med. Vi undvek tillfångatagandet från lunchtidens övervakare som patrullerade dess omkretsar, men min tid i djungeln gav mig lite glädje eller nöje. Snart följde fler prövningar och utmaningar, alla föreslog med en glimt i ögonen att jag blev rädd.

Jag visste att vår dynamik var ohälsosam, men jag hade ingen aning om hur jag skulle närma mig den. Hans regeringstid varade i flera månader tills min äldre syster fick reda på situationen och varnade en lärare. Lyckligtvis slutade mobbningen nästan över natten, men den lättnad jag kände var kortvarig. Han hade vänner, men ingen speciell. För att fylla tomrummet började jag fantisera om att en ny tjej skulle gå med i skolan och ta på mig den nu lediga rollen som min bästa vän.

Jag skulle spendera timmar på att skripta våra samtal, förundras över hur mycket vi hade gemensamt och hur glada vi var över att äntligen träffas. Mina fantasier var så levande att när vår formlärare meddelade att vi skulle välkomna en ny tjej till vår klass nästa måndag, tvivlade jag inte på att hon hade haft något att göra med att manifestera det.

Det ögonblick som jag satte på Ögon på Winnie, jag visste djupt ner att hon var den. Jag kände mig inte ens nervös när vår formlärare gjorde misstaget att tilldela en annan tjej att visa upp istället för mig. Om Winnie var flickan som jag trodde att hon var, skulle hon snart inse att den andra klasskamraten inte var hennes vän. När veckan utvecklades tog vi preliminära steg mot varandra. Jag gratulerade Winnie för hennes otroligt rena handstil medan hon beundrade min man. På fredagen hade hon blivit min nya skrivkompis.

I skarp kontrast till min tidigare vänskap var Winnie och jag synkroniserade från början och förenade vår delade kärlek till amerikansk tv, skräpmat, hårtillbehör och filmer. Winnie var smart, rolig och uppfriskande okomplicerad.

Det fanns inga tankespel och inget behov av att trampa på äggskal. Jag behövde inte ifrågasätta mig själv eller försöka vara någon jag inte var. Alla egenskaper jag hade retats för, min oskuld, min försiktighet, mina drömmar om att bli skådespelare en dag trots min otroliga blyghet, Winnie verkade roade. I hans sällskap blomstrade jag. Han var roligare, ljusare, smartare. Jag var jag själv, men nyare och ljusare. När våra klasskamrater började experimentera med droger och alkohol var Winnie och jag mycket glada att analysera det senaste avsnittet av Kalifornien Drömmar eller turas om att sjunga Kims roll i låten I Still Believe av Fröken saigon. Hon var min själsfrände, yin till min yang, och jag älskade henne mycket med en intensitet som överträffade var och en av mina vakna drömmar.

Tre år gick och vi skulle ta våra GCSE-undersökningar när Winnies föräldrar meddelade att de skulle flytta till Isle of Man. Lika förskräckta över möjligheten att bli separerade diskuterade Winnie och jag frenetiskt vad vi kunde göra för att stoppa dem. Jag kommer inte ihåg vems idé det var att fråga mina föräldrar om han kunde komma att bo hos oss, jag tillbringade bara en hel helg med att störa dem.

Det var ett långt skott. Mina föräldrar var inte kända för sin flexibilitet och här försökte jag introducera dem för den typ av inställning som jag bara någonsin sett i mitt liv. Grannar Y Hemma och borta. Jag försökte allt från känslomässig manipulation till regelbunden tiggeri tills de vid söndagste till min fullständiga och fullständiga förvåning gav upp och gick med på. Det är fortfarande det bästa de har gjort för mig.

Under de närmaste veckorna försvagades detaljerna. I utbyte mot den furstliga summan av tjugofem pund i veckan skulle Winnie bo i vårt hus under kursen de närmaste två åren. Jag sov på min äldre systers rum under veckan och delade helgerna med mig när min syster kom hem från vårdhögskolan. Mina föräldrar ersatte till och med min enkelsäng med en som kom med en avtagbar gästsäng så ingen av oss fick sova på golvet. Trots sina första reservationer blev de nästan medvetna om Winnies närvaro i huset. Hon var utbildad och tämjad. ”Varför kan du inte vara mer som Winnie?” blev det populära slagordet i vår nationella sitcom. Jag var inte minst förolämpad. Så länge Winnie kunde stanna kunde de göra så många smickrande jämförelser som de ville. På nätterna var min syster hemma och Winnie och jag sov i samma rum, vi brukade hålla oss uppe till de tidiga timmarna och prata tills våra röster blev hes, utan att ta slut på ämnen för att argumentera. Vi ägnar våra helger åt kvalitets-tv (dawsons ström, Gladiatorer, Blind date), skriker bredvid Spice Flickor och resor till den lokala Wimpy där vi åt hamburgare och kniv- och gaffelfries. Under semestern, när Winnie kunde resa tillbaka till Isle of Man för att besöka sin familj, kommunicerade vi genom brev med inbäddade klistermärken.

Efter A-nivåer tog Winnie en plats vid University of Leeds för att studera kinesiska och japanska. Med ingen familj tillgänglig sträckte jag ett par vänner och jag för att flytta den. Komplett med ett obligatoriskt stopp vid den lokala Ikea, känner vi oss otroligt vuxna när vi tar Winnie säkert till sina bostäder. Året därpå flyttade jag till London för att studera scenkonst vid Middlesex University medan Winnie studerade utomlands.

Under denna tid skapade vi nya band och vänskap, medan vi fortsatte att skriva till varandra mer och mer sporadiskt. Efter college flyttade Winnie till Japan och arbetade som engelsklärare medan jag stannade i London och försökte hitta jobb som skådespelare.

Åren gick. Winnie bjöd in mig att besöka henne i Osaka. Jag tackade nej till, rädd att jag skulle sakna skådespelarjobb om jag åtagit mig att resa. År 2005 återvände hon till Storbritannien och bodde först och arbetade på Isle of Man innan hon flyttade till London 2010. Övergången till vänskap ansikte mot ansikte var enkel. Efter tolv år av kommunikation nästan uteslutande via brev och e-post, var det som om vi aldrig hade skilts.

Ett decennium senare Winnie är fortfarande en av mina favoritpersoner. År 2015 blev jag hedrad att vara brudtärna på hennes bröllop med Chris, och det finns förmodligen inget mer ljud av glädje än att hennes treåriga son frågade mig som sin lekkamrat. Vi förblir enade av mat; nästan alla våra möten kretsar kring en kulinarisk upplevelse av något slag. Medan vi gillar att tro att vår smak har utvecklats lite sedan den ödesdigra dagen 1996 när Winnie introducerade mig till KFCs underverk, har vi fortfarande en mjuk plats för allt som innehåller stora mängder fett, salt och socker.

Medan andra tonårsvänner har fallit längs vägen är mitt band med Winnie lika viktigt som någonsin. När jag är med henne känner jag aldrig behovet av att visa upp, få poäng eller låtsas vara något jag inte är, eller förlita mig på nostalgi för att driva våra samtal. Det finns något härligt befriande att spendera tid med någon som har sett dig växa. Och bakom våra ansvarsfulla vuxna fronter är det tysta erkännandet att vi djupt inne fortfarande är samma söta nördiga tjejer som vi var för alla år sedan.

Jag tvivlar inte på att min vänskap med Winnie har fungerat som en modell för senare relationer och att den kärlek och det förtroende vi byggde tillsammans hjälpte mig att skapa lika tillfredsställande förbindelser i vuxenlivet. Den första vänskapen i skolan lärde mig att tonårsflickor kan vara utomordentligt grymma. Winnie visade mig att du kan vara vänlig som kommer att vara en livstid.

Lisa Williamsons första dag i mitt liv publiceras i paperback den 1 juli (David Fickling Books, £ 7,99)

Related Articles

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Latest Articles