-2.6 C
Stockholm
fredag, november 26, 2021

Hur jag gick från att vara skidnovis till en alpin löpare på en lektion, nästan

Jag var förutbestämd att åka skidor.

Mitt flyg till Lyon var bokat den 14 mars 2020. Därifrån skulle jag ta en kombination av tåg och bussar för att nå Chamonix i de franska alperna. Sedan skulle han tillbringa de kommande två veckorna med en grupp vänner och bombardera backarna med stil.

Jag hade aldrig åkt skidor, men på något sätt visste jag att jag skulle älska det. Tanken på att rusa över alpernas vita forsande sluttningar tilltalade utomhusadrenalinjunkien i mig.

Tyvärr var det inte det. När jag lämnade min lägenhet i London den 13:e för att shoppa lämpliga vinterkläder fick jag den ödesdigra WhatsApp. ”Jonny händer inte, vi ställer in våra biljetter.”

Den 14, Frankrike officiellt stänga alla sina skidorter i ett försök att bromsa spridningen av covid-19.

Jag skulle behöva vänta i över ett och ett halvt år på min första chans att få på mig ett par skidor.

Att träffa min instruktör

Möjligheten kom äntligen med en 1:1 lektion med Sport hus instruktör Aaron dricker in Snöcentrum på Hemel Hempstead.

Maison Sport är en onlinebokningstjänst som gör det möjligt för skidåkare och snowboardåkare att hitta rätt instruktör för sin semester och boka personliga lektioner, ofta till mer överkomliga priser än skidlektioner för gruppresor.

Även om jag aldrig hade rört en skida tidigare, visste jag att jag var i goda händer med min instruktör Aaron. I sin ungdom var han idrottare i det brittiska skidlaget, innan han fortsatte med att träna för första gången Zimbabwe olympisk skidåkare.

Med tanke på bristen på snöklädda berg i Zimbabwe var det säkert att säga att Aaron visste vad han gjorde.

Utrustade med mina vattentäta salopetter och mina första par skidor, åkte Aaron och jag inomhusbacken vid The Snow Center. Anläggningen hålls vid en imponerande -2 ° C och den faktiska snön är tjockt spridd längs sluttningen.

Små steg

Innan vi kunde ta oss an stora höjder lärde Aaron mig hur man håller mina skidor.

Känslan av vad som i huvudsak är ett förlängt roder på din fot var märklig, men det fick mig snabbt att glida över den platta snön längst ner i lutningen.

Därefter fick jag lära mig att klättra på sidan av en kulle och gradvis introducera mina skidor vinkelrätt mot backen. Det var här jag lärde mig den första av de kontraintuitiva reglerna som skulle hålla mitt ansikte borta från snön.

När jag klättrade upp på det konstgjorda berget till höger om mig, visade Aaron mig hur jag skulle beskjuta genom att trycka på mitt vänstra ben.

Det krävdes lite mental gymnastik för att lita på mig själv att luta mig mot benet som pekade dit jag inte ville ramla, men det var värt det att sätta min tilltro till Aaron.

Jag lutade mig på mitt vänstra ben och var så rotad i bergssidan att jag till och med hade självförtroendet att lyfta min högra fot från marken. För 15 minuter sedan kunde jag inte ens ta mig på en skida utan hjälp och där stod jag och stod på ett ben i en lutning på 35°.

Sedan lärde jag mig hur man gör en snöslunga, eller som det kärleksfullt kallas, ”skivan pizza”. För den oinvigde är detta i huvudsak hur man bromsar när man åker skidor, så det är en mycket viktig sak att lära sig.

Detta var den tid då fördelarna med individuell undervisning blev kristallklara.

Med Aaron fokuserad på mig kunde jag justera min position och hållning för att se till att jag gjorde den perfekta snöslungan. Under hela lektionen fortsatte Aaron att ge mig detaljerade råd om hur jag skulle placera mina knän och bål för att bättre kontrollera mina skidor.

Värdet av att ha en instruktör som enbart fokuserade på mig innebar att jag kunde börja utveckla bra skidvanor från dag ett, vilket banade väg för min resa till skidstjärnan.

Anpassningen av lektionen innebar också att nu när jag hade lärt mig att klättra och bromsa kunde Aaron hjälpa mig att komma igång på några backar direkt.

Lär dig att gå av en skidlift

Vi gick uppför backen via snöhissen (en graciös utomhusrulltrappa), och de reducerade mig snabbt till min storlek med mitt slumpmässiga försök att kliva av. Bekvämt var Aaron där för att fånga mig, men ändå fick mitt första självförtroende en liten törn.

Om Icarus hade valt skidor framför de där tunna vingarna, skulle han ha känt sig som jag när han stirrade nerför backen och höll sig upprätt tack vare Aaron.

Men det dröjde inte länge innan Aaron återfick mitt självförtroende. Vi går in i våra snöröjningspositioner och står farligt stilla utan att bara våra skidor hindrar oss från att glida nerför backen.

Långsamt utvecklar vi färdigheterna att börja glida nedåt i högre och högre hastigheter och från högre och högre utgångspunkter.

Det fanns en punkt när jag äntligen lyckades ta mig av stolliften utan någon hjälp och kombinationen av överraskning och förtjusning i mitt ansikte satte Aaron i ett sådant tillstånd av hysteri att jag oroade mig för att det var han som skulle ramla nerför backen.

Med självförtroende på topp avslutade vi den två timmar långa lektionen med några lopp, gick nerför backen och åkte slalom genom en uppsättning kottar.

Det var spännande att ha gått från att knappt kunna röra sig på skidor, till att på bara ett par timmar slingra sig skickligt nerför en backe. Efter high-five tog vi av oss skidprylarna och begav oss upp på övervåningen till caféet för en välförtjänt fika.

Början på en ny hobby?

Aaron, en livslång skidåkare, berättade för mig när han drack hur han älskar att träna folk att uppskatta berg som han. Efter att ha varit med och grundat Sport hus Med två vänner ville jag skapa en plattform för likasinnade lärare, ivriga att ge bästa möjliga skidlektioner.

Efter mer än ett år utanför backen är att boka en Maison Sport-instruktör ett utmärkt sätt att lära sig nya skid- eller snowboardfärdigheter, så att du är väl förberedd för ditt välförtjänta vinteruppehåll.

Genom deras bokningssystem kan du hitta den perfekta instruktören för dina behov över hela Europa, oavsett om du är en absolut nybörjare som jag eller en bergsmästare som känner dig lite rostig.

Jag började dagen med bara ett hopp: att inte falla platt på ansiktet många gånger. Överraskande nog ramlade jag inte ens en enda gång.

Även om jag är ganska säker på att det beror på Aarons utmärkta instruktion, kommer jag att ta hans kommentar om att jag är ”naturlig” på allvar. Och även om pandemin hindrade mig från att åka skidor för ett år sedan, nu vill jag verkligen tillbaka.

Det visade sig att det var meningen att han skulle åka skidor trots allt.

Se videon ovan för att se Jonny i backen.

Related Articles

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Latest Articles